Parkering
Parkering av egna fordon skall ske i garage eller carport. Parkeringsplatserna är i första hand avsedda för gäster. Skulle samtliga p-platser vara upptagna där du brukar parkera bilen, skall den parkeras på någon annan av våra fem p-platsområden inom samfälligheten.
Parkering på vändplatser och på gångvägar framför fastigheterna är inte tillåten. Det skall alltid vara fri väg för utryckningsfordon. Fastighetsägare i samfälligheten måste lämna denna information vidare till sina barn, barnens kompisar, barnbarn, vänner och bekanta som besöker fastigheten.
Långtidsparkering är förbjuden. Parkering en helg och fram till och med nästa helg är tillåten.
Biltvätt
Bil får ej tvättas inom området eller på parkeringen. Detta gäller även högtryckstvätt av bil. Detta gäller hela landet och är ingen regel bara för samfälligheten. Detta beror på att dagvattenbrunnarna inte är kopplade till reningsanläggning. Allt dagvatten rinner orenat ut i vattendrag där eventuella föroreningar stannar kvar. Bakom förbudet ligger Miljöbalkens andra kapitel.
Mer information finns på www.goteborg.se/miljo
Garage
Fjärrkontroll: Till varje garage skall det finnas två st fjärrkontroller. I fjärrkontrollen sitter ett (1) st batteri som köps och byts av fastighetsägaren. Batteriet heter CR 2032 (3V).
Öppna eller stäng bara garageporten med fjärrkontrollen när du har full uppsikt över den. Innan du backar eller kör ut bilen ur garaget, förvissa dig om att du inte har kommit åt knappen på fjärrkontrollen så att garageporten är på väg ner och skadar din bil.
Om du trycker på fjärrkontrollen för att köra ner garageporten och därefter kör iväg med bilen innan garageporten är helt stängd, kan du inte vara säker på att porten verkligen blir helt stängd. I värsta fall kan barn springa in i garaget och bli instängda.
Nödöppningscylinder (frikopplingsmekanism): Till varje garage skall det finnas två st nycklar till låset som sitter i ovankant på garageporten. Nyckel och låset skall användas för att öppna eller stänga garageporten då det är strömavbrott eller om portautomatiken (fjärrkontrollerna och motorn) har gått sönder.
Öva på att öppna och stänga garageporten med nyckel och frikopplingsmekanismen i lugn och ro så att du inte blir stressad eller försenad den dagen då det inte fungerar.
Här följer en enkel och kortfattad instruktion hur det går till:
Inkoppling av frikopplingsmekanismen
- sätt nyckeln i nödöppningscylindern.
- vrid nyckeln åt vänster och drag ut nödöppningscylindern.
- ta ett ordentligt tag i vajern med handen och drag till (nu skall frikopplingsmekanismen lösa ut, det ser du genom att garageporten åker upp några millimeter).
- stoppa in vajern och sätt tillbaka nödöppningscylindern i garageporten, lås och ta ur nyckeln.
- skjut långsamt upp garageporten för hand, förvissa dig om att garageporten stannar kvar i det översta läget. OBS! Om garageporten öppnas för fort till fullt öppningsläge blir det kollision mellan löpsläden, klämbygeln och drivaggregatet vilket kan resultera i att detaljer går sönder och garageporten slutar att fungera.
- backa ut bilen ur garaget.
Urkoppling av frikopplingsmekanismen
- gå in i garaget, ställ dig under drivkedjan med näsan mot väggen, titta upp i garagetaket.
- tryck den röda spaken i frikopplingsmekanismen åt vänster (nu kopplar du ur frikopplingsmekanismen).
- ställ dig på utsidan av garaget, drag försiktigt ner garageporten halvvägs.
10. drag nu ner garageporten med stor kraft så att frikopplingsmekanismen snäpper fast i drivkedjan igen.
11. förvissa dig om att garageporten är helt stängd/låst genom att försöka trycka in den översta sektionen på garageporten.
12. Om strömmen har kommit tillbaka eller om portautomatiken (fjärrkontrollerna och motorn) fungerar igen, förvissa dig om att portautomatiken fungerar genom att med fjärrkontrollen öppna och stänga garageporten.
I motorn som öppnar och stänger garageporten finns en (1) st glödlampa. Glödlampan skall lysa ca 3 minuter efter att garageporten har öppnats, därefter slocknar den automatiskt. Om glödlampan går sönder köper och byter fastighetsägaren denna. Glödlampan har beteckningen 40W E14. OBS! Den svarta nätsladden skall tas ur eluttaget innan byte av glödlampa påbörjas. Eluttaget som är monterat i garagets innertak för portautomatiken får inte användas för andra strömförbrukare.
Om du vill ha fler fjärrkontroller eller nycklar till nödöppningscylindern, måste du själv ta kontakt med leverantören (Västsvenska Port & El AB (www.vpe.se) i Hisings-Kärra, tfn 031-58 69 30) för att göra en beställning.
Om ni skadar garaget (stolparna eller garageportarna) med bilen skall ni alltid anmäla detta omgående till någon i styrelsen, så att de kan ringa och få garaget eller garageporten iordningställd. Ni skall också ringa till försäkringsbolaget som bilen är försäkrad i och anmäla skadan. Ring sedan återigen till styrelsen och meddela i vilket försäkringsbolag bilen är försäkrad i samt vilket skadenummer ärendet fick.
Trafikförsäkringen betalar reparationen av garaget. Självrisken får ni betala.
Garaget är till för bilen, inte som ett extra förråd så att bilen inte kan parkeras där.
Det är absolut förbjudet att göra ändringar i garagen på fast egendom (elkablage, elkontakter, ljusarmaturer, hål i tak mm), du får alltså inte själv göra några installationer då det är samfälligheten som sköter och förvaltar garaget. Fastighetsägare som avser att göra ändring i garaget skall inhämta styrelsens godkännande innan en förändring görs.
Mer information om elsäkerhet finns på www.elsak.se och www.eio.se.
OBS! Det finns ingen jordfelsbrytare installerad i garaget, så anslut alltid en portabel jordfelsbrytare till det jordade eluttaget i garaget när du använder elektrisk utrustning. Motorvärmare eller kupé värmare får, enligt styrelsebeslut, ej användas i garagen. Detta på grund av risk för överbelastning av elsystemet. Dessutom finns det brandrisk. Vid olycka eller brand får husägaren betala.